Saturday, December 21, 2013

CABARAN DAY 2 (entri 2) Kencing manis..alternatif perawatan

Wana dapat berita baru2 ni, ada saudara yang kena operate jari kaki dek kerana kencing manis yang telah merebak. Doktor terpaksa potong jari2 kakinya berikutan bau busuk serta ulat2 kelihatan (maaf kalau ada yg rasa loya bila membaca ni) tapi tu la hakikatnya.

Bercakap tentang kencing manis, baru2 ni ada post wana berkaitan kencing manis/ diabetes semasa mengandung. Kalau ni entri juga berkaitan diabetes, tetapi skop nya lebih meluas.

Kencing manis atau diabetes..Wana pasti semua orang tau apa tu kencing manis. Ada yang cakap, ha..minum la banyak2 air manis, nanti kencing manis..heee..Wana kalau bab air manis ni wana kurang minum, wana hanya minum milo kosong atau milo susu time breakfast, lepas tu tak minum dah air yang manis2. Wana banyak minum air masak.

Jadi apa tu Diabetes atau kencing manis ni??


Secara ringkasnya, penyakit ini berpunca daripada kandungan gula yang tinggi dalam darah. Biasanya, paras gula dalam darah dikawal oleh pankreas yang menghasilkan hormon insulin. Gejala kekurangan insulin ini menyukarkan proses untuk mengeluarkan gula dalam darah dan turut menjejaskan sel dalaman untuk membekalkan tenaga.

Antara punca kencing manis yang paling popular adalah:-

  • Kegemukan atau obesiti
  • Kurangnya aktiviti kecergasan fizikal atau senaman
  • Keturunan
  • Corak pemakanan yang tidak teratur
  • Faktor lain seperti, umur dan jantina
  • Pengambilan lemak berlebihan dalam makanan
  • Pengambilan serat yang tidak mencukupi
  • Kurang zat makanan di peringkat awal umur
  • Kelahiran tidak cukup berat

Tanda2 AWAL kencing manis
  • Kerap membuang air kecil
  • Berat badan yang menurun
  • Sentiasa merasa lapar
  • Sentiasa merasa haus dahaga
  • Letih yang tidak menentu
  • Pandangan semakin menjadi kabur
  • Mudah mendapat penyakit kulit
  • Merasa gatal-gatal pada kaki dan tangan
  • Merasa penat dan sakit kaki
  • Gatal-gatal pada perlipatan dan dua celah peha
Tanda-tanda kencing manis yang SERIUS
  • Sentiasa haus
  • Hilang selera untuk makan
  • Muntah-muntah
  • Boleh pengsan dan tidak sedarkan diri
  • Air kencing menjadi manis disukai oleh semut-semut
Kesan Kencing manis/DIABETES
Antaranya:-

  • Kegagalan buah pinggang
  • Serangan jantung
  • Kebutaan/ katarak
  • Koma
  • Angin Ahmar (Strok)
  • Sakit saraf atau mati pucuk
  • Gangrene atau anggota tubuh mati / membusuk

Apa SHAKLEE dapat membantu???


Vivix 
merupakan supplemen anti-penuaan terbaik di dunia. 

Selain daripada tu,anda juga boleh consume SUGAR CONTROL SET


Secara ringkas tentang SUGAR CONTROL SET

B-COMPLEX:menukarkan gula kepada tenaga  
ZINC: menurunkan paras glukos dalam darah  
VITALEA: multivitamin dan mineral keperluan tubuh 
ALFALFA: kaya dengan nutrisi dan mineral
GLA: mengimbangi hormon insulin dan menurunkan kolestrol  
ESP: membekalkan tenaga  
VITA-C: sebagai antioksidan semulajadi 


tapi yang ni nampak macam banyak nak kena makan, mesti ada yang tak suka nak makan banyak2 kan?? JANGAN bimbang,ade alternatif lain untuk anda :)


Anda boleh cuba ambil GLA COMPLEX, B COMPLEX dan ZINC sahaja. 


GLA COMPLEX - menghalang komplikasi diabetes. Merendahkan gula dalam darah, meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi. 

B COMPLEX - menukar makanan kepada tenaga iaitu dengan menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan.

ZINC - membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes. 


PANDUAN MAKANAN untuk PESAKIT DIABETES
menjaga pemakanan adalah sangat penting, bukan sahaja untuk pesakit diabetes tapi juga kita yang normal ni..kerana pemakanan yang tak teratur atau tak seimbang, bakal mengundang kepada perbagai penyakit.

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

makanan berkarbohidrat yang mempunyai kandungan gula yang tinggi. Makanan ini akan menambahkan gula dalam darah


Contoh: Pelbagai jenis gula , kuih – muih , biskut manis , kek , gula-gula , coklat , aiskrim , minuman ringan , sirap kordial , susu pekat manis , jem , kaya , madu dan minuman beralkohol.

MAKANAN YANG DIBENARKAN TANPA SEKATAN
Makanan yang kandungan tenaga dan karbohidratnya rendah boleh dimakan dengan BEBAS.

  • Semua Jenis Sayuran
  • Semua cecair dan minuman TANPA gula
  • Perasa dan Perencah

Semua daging tanpa lemak , ayam tanpa lemak dan kulit , tauhu , kuning telur ( 2-3 biji seminggu ) , ikan , ikan bilis tanpa kepala dan perut .

Hadkan makanan tinggi kolestrol seperti makanan laut ( udang sotong ,  kerang , siput ) organ dalaman ( hati , otak , limpa , paru – paru )


MAKANAN YANG PERLU DIKURANGKAN / DISUKAT
Makanan ini mengandungi sedikit gula atau karbohidrat dan boleh dimakan tetapi perlu DIKURANGKAN.

Contoh :Susu dan hasil tenusu , Bijirin dan hasil bijirin , kacang dan kekacang dan buah – buahan

KURANGKAN PENGAMBILAN KOLESTROL DAN LEMAK TEPU
Makanan ini akan menambahkan berat badan dan menyumbat saluran darah.
Ia akan meningkatkan risiko penyakit jantung , angin ahmar dan kegemukan 

~psss..selain daripada tu, jangan anda juga perlu mengawal berat badan, bersenam lah untuk membakar lemak dan mengeluarkan peluh.


BERMINAT??
TERUS HUBUNGI SAYA
SID CERIA ANDA
NURAZWANA BT ZAKARIA ID 918791
0199904429
tulipcomey@gmail.com