Sunday, January 5, 2014

CABARAN DAY 17 (entri 2) Kenali BUASIR


Bila bercerita tentang Buasir ni..ramai yang ngeri.. teringat wana pada ex-roomate time kat matrik dulu, tahap kepedasan dia biasa2 je..kalau wana & wani memang HANTU PEDAS AZALI.heee..bercerita kat sini teringat tom yam mak cik cafe blok C...dan juga sambal belacannya..heee..memang regular customer. 

Ha..berbalik pada cerita ex-roomate wana tu, hingga satu ketika dia nak join kepedasan kami, suatu hari nak kata period bukan..dia terpanggil2 dari dalam bilik air suruh bawakkan 'roti'..ok, then kami hantar..dia pun pelik sebab bukan masanya period then esoknya terus ke pusat kesihatan dalam matriks, Dr yang bertugas bagitau tu simptom2 buasir. Sejak hari tu dia berpantang makan dan alhamdulillah lepas tu.

Jadi apa itu BUASIR??

penyakit yang terjadi pada bahagian dubur. Penyakit ini dapat dikesan apabila saluran dubur membengkak. Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar. Biasanya pesakit akan berasa sakit kesan tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit.

Bengkak itu terjadi disebabkan oleh pengembangan saluran darah pada sel-sel yang melapisi saluran dubur. Selain bengkak pada saluran dubur, pendarahan semasa membuang air besar juga terjadi disebabkan oleh luka apabila najis keras bergesel dengan buasir.

Faktor atau penyebab penyakit buasir ialah :

  • Regangan yang melampau semasa pergerakan usus atau ketika sembelit (meneran).
  • Cirit-birit yang kronik.
  • Kurangnya pengambilan makanan berserat dalam diet harian.
  • Mengandung atau bersalin.
Simptom-simptom penyakit buasir ialah :
  • Rasa sakit yang berdenyut-denyut.
  • Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.
  • Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.
  • Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
  • Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.

Apa yang SHAKLEE dapat bantu??



OMEGAGUARD - OMEGA GUARD

Baik untuk sendi dan otot…Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, OMEGA membantu untuk MENGECUTKAN OTOT yang bengkak tersebut.


ZINC COMPLEX 
untuk cepatkan penyembuhan LUKA

OSTEMATRIX/ALFALFA 
untuk lawaskan pembuangan air besar


PENGURUSAN KENDIRI
  • minum air masak sekurang-kurangnya 3L sehari
  • makanan makanan yang seimbang, kaya serat, buah-buahan dan sayur-sayuran
  • jangan teran, sebaiknya pergi ke tandas bila betul2 bersedia untuk 'membuang'
  • elakkan makan makanan yang boleh menyebabkan gangguan (pedas, berempah, alkohol) atau minuman yang boleh merangsang usus (kopi dan teh)
  • apabila terdapat gejala seperti pendarahan terus sahaja berjumpa dengan Doktor anda