Thursday, November 21, 2013

Tumit kaki merekah?? owhh..tidakk

ha..topik yang agak menarik..cuba anda tengok tumit kaki anda.


  • ada garis2? pecah?
  • tumit kasar & kering?



jadi apakah penyebab tumit kaki merekah atau pecah-pecah ni??

Ini merupakan masalah kaki yang biasa, disebabkan oleh kulit yang kering dan akan menjadi lebih teruk bila dekat bahagian tumit tu kita rasa tebal & keras. Ia akan menyebabkan kan individu rasa sakit bila berdiri dan bergerak. Keadaan ini juga dikaitkan dengan gejala kekurangan Kalsium, Magnesium, Zat besi dan vitamin E.

Faktor yang lainnya termasuk:
  • berdiri terlalu lama
  • berat badan berlebihan
  • memakai kasut yang terbuka di bahagian tumit
  • masalah kesihatan kulit atau terdapat penyakit e.g diabetes

Anda bersetuju atau tidak kalau saya menyatakan bahawa kesihatan dalaman sangat penting, maka dari dalaman tu kesannya akan nampak di luarannya. Selain daripada menyapu losyen, Jom dapatkan alternatif untuk dalaman kita iaitu dengan :

  1. Vitalea : Multivitamin,multimineral lengkap dengan zat besi.
  2. B complex: Mengekalkan kelembapan kulit
  3. Vitamin C: Anti-oksidan & sumber kolagen kulit.
  4. Ostematrix : Merawat masalah pecah-pecah di telapak kaki & rekahan di tumit kaki.

Anda percaya atau tidak, berkongsi pengalaman sendiri..dulu2 saya rasa kat tumit saya ni macam kasar2 sebab menempuh hari2 yang busy dan banyak berdiri..yelah, buat labwork & research, handle mice, duduk kat culture room, run segala mesin, culture bacteria & macam2 lagi. Jadi masa tu, saya hanya sapu losyen sahaja sebelum tidur. 


Set yang pertama saya jatuh cinta dengan Shaklee adalah slimming set. Saya consume slimming set (alfalfa & lecithin disamping b complex & ostematrix). Memang sangat banyak khasiat..Lepas tu, dah lama consume set ni, wana ade ternampak post tentang tumit merekah kat FB. Terus rasa tumit kaki sendiri, wahhhh...licin, lembut..garis-garis tak ada. Bagusnya.



YANG BERMINAT, boleh hubungi wana SID SHAKLEE anda yang ceria
0199904429 / email tulipcomey@gmail.com
nurazwana zakaria 
SHAKLEE ID 918791