Saturday, November 16, 2013

Vitamin SHAKLEE untuk Gout

Gout merupakan satu penyakit sendi yang disebabkan oleh kandungan asid urik yang berlebihan dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuh sejenis protein iaitu purin. Tubuh kita akan menyingkirkan bahan kumuh melalui air kencing, tapi apabila berlebihan dan tidak dapat dibuang, ia akan terkumpul di dalam sendi. Keadaan sebegini bakal mengundang Gout.
Tubuh menjadi kurang efektif dan kurang cekap untuk membuang asid urik apabila buah pinggang (organ perkumuhan yang penting) tidak berada pada aras kesihatan yang sepatutnya.Beberapa faktor dipercayai menyumbang kepada ketidakcekapan buah pinggang untuk berfungsi seperti sediakala, iaitu kerana;


  • stress & tekanan perasaan
  • pengambilan protein yang berlebihan
  • kekurangan vitamin tertentu
  • pengambilan ubat-ubat berunsurkan 'drug'

Jadi apa yang perlu dilakukan oleh pesakit gout selain daripada menerima rawatan daripada doktor/pakar??Kami di SHAKLEE ada alternatif kepada pesakit gout.

ALFALFA COMPLEX : Nyahtoksin daripada badan secara semulajadi dan selamat. Di samping turut menyingkirkan asid urik dalam badan.

PERFORMANCE DRINK (PD) : mengekalkan kandungan cecair dalam badan (perlu minum air masak ~ walaupun sedikit tapi kerap.

OMEGA GUARD / ADVANCED JOINT HEALTH TABLET : memberi keselesaan pada sendi.Pesakit hendaklah mengikuti diet rendah purin & elakkan makanan yang tinggi purin. Hanya makan makanan rendah purin secara sederhana.

** Makanan TINGGI PURIN - PERLU ELAK**

beer/alkohol, ikan bilis,daging/organ dalaman (otak,buah pinggang,hati), yis, ekstrak daging,sardin,herring,makerel.

**Makanan PURIN SEDERHANA - MAKAN SEDERHANA**

kerang, belut, daging,ayam,sup daging, asparagus, cendawan, bayam, kekacang, oat, roti gandum dan bijirin, telur.

**Makanan RENDAH PURIN - BOLEH MAKAN **

roti dan bijirin (rendah serat, tepung putih/bijirin halus, kacang, mentega kacang, sayur tidak tinggi purines,sup-krim atau sayur tanpa ekstrak daging, kopi, teh, jus buah-buahan, minuman ringan, gelatin, gula (sederhana/sedikit), keju rendah lemak.


## Diet seimbang untuk pesakit gout


  • makanan yang tinggi karbohidrat kompleks
  • rendah protein
  • rendah lemak

untuk keterangan lanjut boleh terus hubungi saya,
SID shaklee anda yang ceria