Thursday, August 28, 2014

10 Tips Bila Disahkan Hamil

Entri yang ringkas tentang 10 Tips Bila Disahkan Hamil


Bagi pasangan yang pertama kali nak menimang cahaya mata mesti sangat teruja. Buat pasangan yang kali kedua nak dapat bayi baru, pun macam tu. Dah berkira-kira nak restock apa yang patut. Boleh terus bentangkan bajet. heeee..yela, kita tak boleh 'over' shopping sangat. cukup dengan besederhana.

ok, Bila anda disahkan hamil, buat UPT kat rumah dan alhamdulillah kelihatan 2 lines. Jangan pulak mummy nya terlompat-lompat kegembiraan tau, perlu kawal emosi walaupun diri tu excited yang amat. Saat anda telah mengetahui tentang kehamilan itu, 

  1. Bagi yang muslim, bersyukur. sujud syukur
  2. Pertingkatkan lagi amalan rohani
  3. Banyakkan berdoa untuk kesihatan dan keselamatan kandungan dan anda
  4. Start daripada menerima berita kehamilan tu, tiada lagi sandal yang bertumit tinggi atau tapak licin. Pakai yang comfort aje
  5. Baju atau seluar pakai yang bebas anda bergerak dan jangan la sendat
  6. Senaraikan jadual pemakanan yang sihat, praktikkan pemakanan sihat
  7. Minum air putih dengan mencukupi
  8. Walau sesibuk mana anda, pastikan anda mendapat rehat dan tidur yang mencukupi
  9. Ada juga yang dah siap-siap senaraikan supplement yang perlu diambil
  10. Ke klinik untuk buat buku.kad pink untuk sesi appointment dengan doktor 

Salam sayang,
mama Wana
ID918791
0199904429 /01116866987 (sms/whatsapp)