Monday, August 4, 2014

Persiapan Menyambut Orang Baru

Petang ni kita dengan entri santai, iaitu Persiapan Menyambut Orang Baru. Tentu sekali orang baru tu merupakan zuriat yang kita nantikan saban hari. Entri kali ini menyentuh tentang senarai barang yang perlu buat menyambut orang baru. Ni versi wana ye.



Untuk pengetahuan semua, selain blog ni wana juga ada satu lagi blog (http://afwana.blogspot.com/) yang wana namakan Tulipcantek. Nick Tulipcantek ni ada sesetengah orang yang tau dan kenal. Dalam blog ni wana ada ceritakan persiapan wana dulu ketika nak menunggu kelahiran Maisarah. Tak pe, wana bawak entri tu ke sini untuk tatapan semua.

List barang2 baby( untuk dibeli ) sumber Blog Tulipcantek

1) baju lengan panjang (newborn) [ dah settle; xleh beli banyak2 yang newborn saiz pasal
baby cepat besar]

2) baju lengan pendek ****

3) seluar panjang/pendek ****

4) Baju untuk jenjalan ****

****[ Untuk baju n seluar dah cukup semua, TuLip dah beli saiz newborn dalam 3,4 pasang, yang len Tulip campur dengan saiz 3-6M]

5) stokin/sarung tangan/sarung kaki/topi [settle] ade topi yang ade antena

6) sapu tangan [ dah ade]

7) tuala mandi [dah ade]

8) kain bedung (gune lampin aje) [dah beli~lampin Anakku]

9) blanket [dah beli 2 siap dengan hood] satu brand Fiffy & satu lagi Disney (mickey mouse)

10) barut bayi [dah beli 6 yang ikat2]

11) pampers (newborn) {plan nye Huggies} [belum beli]

12) set penjagaan baby (mandi, bedak, losyen) [ settle; Anakku]

13) Kapas [dah beli~ Anakku]

14) cotton bud [belum beli~yang kat Anakku tadi besar jek..nak survey cr yg kecik kit]

15) wet wipes [ dah beli~Anakku]

16) tikar getah baby [belum beli~nak beli kat kuantan balik ni]

17) tilam& bantal baby [belum beli~nak beli kat kuantan dengan papa nye nanti]

18) minyak baby (yu yee) [ belum beli]

19) botol susu [ settle]

20) berus botol susu [settle]

21) beg baby [dah beli ~disney]


**untuk mama nye

1) breast pump (pureen) { belum beli~kat kuantan nnt}

2) breast pad {belum beli~kat kuantan t}

3) nursing bra {dah beli satu tapi nak tambah lagi}



------>> dalam blog wana yang satu lagi tu siap dengan gambar, wana attach. Nak tau cerita lebih lanjut jemput ke sana jugak ye :)

Hopes dapat membantu para ibu2 untuk mencari kelengkapan yang sesuai. Rezeki Nur Maisarah, hingga umur 1 tahun lebih, wana tak bebeli pun baju2 Maisarah sebab rezeki ramai saudara, sahabat, kenalan yang hadiahkan persalinan baju untuk dia. :)


mama wana yang bahagia,
ID918791
0199904429 /01116866987 (sms/whatsapp)
tulipcomey@gmail.com